Belangrijke informatie voor mensen die inhalatie medicatie gebruiken – Kring Arnhemse Apotheken

Belangrijke informatie voor mensen die inhalatie medicatie gebruiken

Inhalatiemedicatie

Gebruikt u een Seretide Diskus®, Spiriva Handihaler® of Symbicort Turbuhaler®? Dan is deze informatie mogelijk voor u van toepassing.

Voorheen was inhalatiemedicatie alleen beschikbaar onder een bepaalde merknaam. Sinds 2021 zijn Seretide Diskus® (salmeterol/fluticason), Spiriva Handihaler® (tiotropium) en Symbicort Turbuhaler® (budesonide/formoterol) beschikbaar onder een andere naam.

 

Merknaam Werkzame stoffen Nieuwe naam
Seretide Diskus® salmeterol/fluticason

 

Salmeterol/fluticason neutec

Salflutin

Spiriva Handihaler® tiotropium

 

Tiotropium neumohaler

Tiotrus Zonda

Symbicort Turbuhaler® budesonide/formoterol Bufoler easyhaler

 

 

Voorkeursmiddel

Sommige verzekeraars voeren per 2021 een preferentiebeleid op bovengenoemde inhalatie medicatie. Dit houdt in dat uw zorgverzekeraar bepaalt welk merk u vergoed krijgt. Uw (huis)arts en apotheker moeten uw inhalatie medicatie daarom omzetten naar de voorkeur van uw zorgverzekeraar.

 

Begeleiding bij omzetting

 

Wij vinden het heel belangrijk om u goed te begeleiden bij de omzetting van uw inhalatie medicatie. Voor een goed effect is het belangrijk dat u goed met het apparaatje kunt omgaan. De eerste keer krijgt u 1 apparaatje mee om uit te proberen hoe het gaat. Daarnaast geven wij u een instructie op papier mee. Er zijn ook instructiefilmpjes beschikbaar.

 

Gebruiksinstructies 

 

Klik voor de gebruiksinstructies van bovenstaande middelen op de link bij het desbetreffende geneesmiddel.