Rondom zwangerschap – Kring Arnhemse Apotheken

Rondom zwangerschap

Zwangerschap

Heeft u een kinderwens, bent u zwanger of geeft u borstvoeding? Dan is het belangrijk dat u goed geïnformeerd bent rondom het onderwerp zwangerschap en medicatie. Niet alle medicijnen en zelfzorggeneesmiddelen zijn in de genoemde perioden veilig voor u en uw baby. Om dit als geneesmiddelenspecialist voor u te controleren, vragen wij u om deze gebeurtenissen aan ons door te geven via onderstaand formulier.

Foliumzuur

Als u zwanger bent of dat wilt worden, gebruikt u foliumzuur om een tekort aan deze vitamine te voorkomen. Foliumzuur is zeer belangrijk voor de ontwikkeling van het zenuwstelsel van de ongeboren baby.

Als er tijdens de eerste weken van de zwangerschap een tekort aan deze vitamine bestaat, kan het kind tijdens de zwangerschap een afwijking van het zenuwstelsel ontwikkelen. Als u gezond en gevarieerd eet, krijgt u toch nog onvoldoende foliumzuur binnen. Daarom is het verstandig om foliumzuur te slikken als u zwanger wilt worden.

Het kan een aantal weken duren voor de hoeveelheid foliumzuur in uw bloed voldoende is. Het is daarom nodig om minstens vier weken voor de `verwachte` bevruchting met slikken te beginnen.

Borstvoeding

Als u borstvoeding geeft moet je er rekening mee houden dat geneesmiddelen die u gebruikt via de moedermelk ook bij uw baby terecht kunnen komen. Dit kan schadelijk zijn, omdat jonge kinderen nog niet in staat zijn om geneesmiddelen af te breken. Overleg daarom ook als u borstvoeding geeft altijd met uw arts of apotheek of u geneesmiddelen veilig kunt gebruiken.