Vergoeding zorgverzekeraar – Kring Arnhemse Apotheken

Vergoeding zorgverzekeraar

De apotheek declareert voor zover dat mogelijk is de aan u verstrekte middelen rechtstreeks bij uw zorgverzekeraar. Wat wij niet rechtstreeks bij uw zorgverzekeraar kunnen declareren dient u zelf af te rekenen.

Indien u medicatie gebruikt waarvoor een machtiging nodig is, dan zal de apotheek aan u uitleggen hoe de procedure gaat. Tot een akkoord van de verzekering is verkregen zal dit medicijn zelf betaald moeten worden.

Wat is het voorkeursbeleid of preferentiebeleid?

Het voorkeursbeleid of preferentiebeleid houdt in dat uw zorgverzekeraar 1 merk van een bepaald medicijn heeft gekozen als voorkeursmedicijn. Dit medicijn heeft dezelfde werking als de andere varianten, maar is voor uw zorgverzekeraar het goedkoopste medicijn in zijn soort. Onze apotheken geven u het voorkeursmedicijn mee, omdat uw zorgverzekeraar alleen dit medicijn vergoedt. Mede door het voorkeursbeleid blijft uw zorgverzekering betaalbaar.

In 2024 hebben alle zorgverzekeraars een voorkeursbeleid. Elk jaar kunnen zij nieuwe preferente merken aanwijzen. Wanneer een preferent merk wijzigt, wordt alleen het nieuwe preferente merk vergoed. Op hun website vindt u de lijst met voorkeursmedicijnen.

Zelfde werking en kwaliteit

Welk merk medicijn u ook mee krijgt. Het medicijn heeft altijd dezelfde werkzame stoffen en kwaliteit. Soms kan het zijn dat het medicijn er anders uitziet, een andere verpakking heeft of anders smaakt.

Wat is laagste prijs garantie?

Voor medicijnen die niet onder een voorkeursbeleid vallen, hanteren alle zorgverzekeraars een laagste prijsgarantie. Dat betekent dat zij alleen het bedrag van de laagst geprijsde variant van een medicijn aan de apotheek vergoeden. Wenst u een duurdere variant, dan krijgt de apotheek het verschil dus niet vergoed! U begrijpt dat dit voor de apotheek een ondoenlijke situatie is. Wij zullen er dan ook noodgedwongen voor kiezen om u daadwerkelijk de variant met de laagste prijs te verstrekken. In feite geldt ook hier dat uw verzekering bepaalt welk merk wij u kunnen meegeven.

Betaal het merk van uw keuze zelf

U kunt ervoor kiezen het merk medicijn van uw keuze zelf te kopen. U krijgt dan niets of slechts een deel van de kosten hiervan vergoed door de zorgverzekeraar. Ook vallen deze kosten buiten uw eigen risico.

Brochure: Antwoorden op vragen over merkloze medicijnen.